Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Mag je een huisdier houden in een appartement waarvan je eigenaar bent?

In principe mag je huisdieren houden op een appartement waarvan je eigenaar bent. Zorgt dit dier voor overdreven hinder, dan kunnen de andere eigenaars daar wel actie tegen ondernemen.
In principe mag je huisdieren houden op een appartement waarvan je eigenaar bent. Zorgt dit dier voor overdreven hinder, dan kunnen de andere eigenaars daar wel actie tegen ondernemen.

De regel.
Als eigenaar van een appartement (dat je gebruikt als hoofdverblijfplaats of als tweede verblijf) mag je in principe zonder problemen huisdieren (hond, kat, …) houden op het appartement.
Toch mogen deze dieren niet voor overdreven hinder zorgen voor de andere bewoners. Blaft je hond de ganse dag door of hou je talloze huisdieren waardoor er geur- of andere hinder ontstaat voor de buren, dan moeten zij dit niet zomaar aanvaarden. De mede-eigenaars of syndicus kunnen dan naar de vrederechter stappen en zelfs vragen dat je wordt verplicht je huisdieren weg te doen minstens de hinder te beperken.

Het reglement van mede-eigendom.
In het reglement van mede-eigendom of van inwendige orde kan een bepaling staan dat het verboden is honden, katten of andere huisdieren te houden in het appartementsgebouw waarbinnen je eigenaar bent. Stel je dit vast vooraleer je een aankoop overweegt en heb je of wil je een huisdier, dan bedenk je je maar beter. Om discussies te vermijden ga je dan best op zoek naar een ander pand om te kopen.

Kocht je toch, dan kan je het reglement op dat vlak in vraag stellen. Je kan dan zeggen dat de clausule dat je geen huisdieren mag houden niet geldig is. Je kan er onder andere op wijzen dat deze clausule een te verregaande inbreuk uitmaakt op je rechten (zo o.a. je recht op privacy). De kans dat dit argument gevolgd wordt is reëel.

Bron: Immovlan.be - Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer