Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Aangifte woonlening dit jaar nog ingewikkelder

Heb je een woonlening? Bereid je dan alvast voor op je belastingaangifte, want die is dit jaar nog ingewikkelder geworden. Sinds de uitvoering van de zesde staatshervorming is de woonfiscaliteit zo complex dat je er als leek haast onmogelijk nog ...
Heb je een woonlening? Bereid je dan alvast voor op je belastingaangifte, want die is dit jaar nog ingewikkelder geworden. Sinds de uitvoering van de zesde staatshervorming is de woonfiscaliteit zo complex dat je er als leek haast onmogelijk nog aan uit kan. Daar hoef je je trouwens niet voor te schamen, want zelfs de fiscus kan de leningsuitgaven niet correct invullen in je aangifte.

120 verschillende codes

Door de zesde staatshervorming telde je belastingaangifte vorig jaar maar liefst 100 verschillende codes om een hypothecaire lening weer te geven. Dat was een verdubbeling van het aantal codes in vergelijking met vorig jaar. Dit jaar komen er nog eens 20 nieuwe codes bij. En die wijzigingen laten zich voelen. Zo ontving de fiscus in juni 70 procent meer telefonische oproepen en 120 procent meer e-mails dan in juni van het jaar ervoor.

Elk gewest zijn eigen fiscale regimes

Voor leningen die sinds 2015 zijn aangegaan, gelden er in de 3 gewesten andere fiscale regimes dan voor oudere leningen. In Vlaanderen alleen al bestaan er 4 verschillende fiscale stelsels voor hypothecaire leningen:
  • Het oude bouwsparen voor leningen van vóór 2005.
  • De oude Vlaamse woonbonus voor leningen gesloten tussen 2005 en 2014.
  • De nieuwe Vlaamse woonbonus voor leningen aangegaan in 2015.
  • De nieuwste Vlaamse woonbonus voor leningen vanaf 2016.
In de overige gewesten gelden dan weer andere fiscale regels. Daarnaast blijft de federale overheid bevoegd voor:
  • Tweede verblijven
  • Het deel van je woning dat je verhuurt of gebruikt voor je beroep.
Zelfs de fiscus kan er niet meer aan uit

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt toonde bij zijn aantreden nog de ambitie om de aangifte voor hypothecaire leningen en levensverzekeringen te vereenvoudigen. Zo gaf hij zijn administratie de opdracht om de gegevens vooraf te laten invullen in de belastingaangifte. Maar dat lijkt voorlopig vooral verre toekomstmuziek te zijn, want in het verleden is dit nog nooit gelukt en in 2016 is de materie alleen maar complexer geworden. Bovendien heeft de fiscus twee jaar na de staatshervorming de fiscale attesten van woonleningen nog niet aangepast aan de nieuwe hypotheekfiscaliteit. En in banken krijg je als klant achterhaalde modellen met verwijzingen naar onbestaande wetsartikelen.

Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer, is dan ook niet te spreken over de complexiteit van de woonfiscaliteit: "Als de fiscus er niet meer in slaagt de aangifte van een hypothecair krediet te optimaliseren, hoe kan een leek dat dan? En wat te denken van een fiscaal systeem waarbij je voor het maximaliseren van je belastingvoordeel afhankelijk bent van 101 berekeningssimulaties of een toevalstreffer?"

Wij wensen je alvast veel succes bij het invullen van je belastingaangifte!

Bron: knack.be - 26/04/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer