Het EPC van je woning moet 100% correct zijn. Maar er komen nog steeds klachten binnen. En elke klacht is nefast voor de renovatieplicht. Embuild Vlaanderen roept op tot actie. “Verbouwers moeten kunnen rekenen op een correct en gedetailleerd certificaat”, aldus directeur Marc Dillen.
Heb je nood aan een nieuwe koelkast, diepvriezer, wasmachine of droogkast? Dan is de kans groot dat je in oktober een kortingsbon van de Vlaamse regering krijgt. Met de bon van 250 euro kan je een energiezuinig huishoudtoestel kopen. Tot nu hadden enkel huishoudens met een sociaal tarief recht op de bon van Fluvius. Vlaams minister van Energie Demir breidt de doelgroep nu uit.
Het was reeds enkele keren aangekondigd: er komt één uniforme deadline voor het asbestattest Gemene Delen. Die zal op 1 januari 2027 liggen. Elke VME zal tegen die datum – los van verkoop van een appartement in het gebouw – over een asbestattest GD moeten beschikken. Het Vlaams Parlement keurde die wijziging vorige week goed. Let op: deze wijziging heeft ook impact op de informatieplicht rond asbest.
De rentevoet van Mijn VerbouwLening is gekoppeld aan de wettelijke rentevoet. Voorheen bedroeg de rentevoet van Mijn VerbouwLening 2,25%. Deze rentevoet is nu gestegen naar 2,75% voor alle aanvragen van Mijn VerbouwLening sinds 24 februari 2024.
De Vlaamse regering roept de Vlaamse Woonwaarborg in het leven. Door als overheid garant te staan voor een deel van het ontleend kapitaal wil ze jonge gezinnen met een beperkte eigen inbreng een duwtje in de rug geven om toch een eigendom te verwerven. “Met de Vlaamse Woonwaarborg zorgen we ervoor dat er meer jonge kopers effectief een lening kunnen krijgen om zo hun woondroom te realiseren”, stelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. Hoe ziet die Woonwaarborg eruit? Wat weten we er al over?
Een asbestattest is standaard 10 jaar geldig. Is die termijn verstreken, dan moet je bij verkoop een nieuw asbestattest laten opmaken. In het CIB-memorandum schreven we: 'Dat is onzinnig indien er in de woning eerder geen asbesthoudende materialen zijn aangetroffen'. Bij meer dan een derde van de attesten is dat het geval. Onze vraag was dan ook om het asbestattest onbeperkt geldig te laten zijn in de tijd, als er in de woning überhaupt geen asbest zit. OVAM en minister Demir zijn het daar mee eens. Er wordt dan ook een wijziging doorgevoerd.
UPSI-BVS, de beroepsvereniging van de vastgoedsector, heeft een procedure opgestart bij het Grondwettelijk Hof om opnieuw het verlaagde btw-tarief van 6 % in te voeren op sloop en heropbouw. Zo stond gisteren te lezen in L’Echo. De projectontwikkelaars klagen het verschil in behandeling aan tussen particulieren (die nog steeds van het verlaagd tarief kunnen genieten) en de promotoren (voor wie het verlaagd tarief afgeschaft is door de Programmawet van 22/12/2023).
Vanaf 1 mei 2023 is een EPC verplicht bij álle vormen van notariële overdracht, en dus niet enkel bij verkoop, verhuur, erfpacht en opstalrecht. Het gaat over overdrachten in volle eigendom, zowel overdrachten van een onverdeeld aandeel als van het geheel.
Wie vandaag bouwt of grondig renoveert, moet een regenwaterput van 5.000 liter laten plaatsen, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt vanaf 2 oktober 2023 verandering in. Een put van 5.000 liter is en blijft het minimum. Gebouwen met een dak groter dan 80 m² zullen echter over een put van minstens 7.500 liter moeten beschikken. Bij een dak van meer dan 120 m² wordt een put van 10.000 liter verplicht. Dat staat in de aangescherpte hemelwaterverordening van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
Wie vanaf 2023 een huis bouwt, (ver)koopt of renoveert, mag zich verwachten aan een resem nieuwe regels. Ook voor de vastgoedmakelaar en syndicus staat er een en ander te veranderen. 2023 zal een jaar met verschillende nieuwe informatieverplichtingen worden. Een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden.
Op 1 januari 2023 treedt de nieuwe renovatieverplichting voor residentieel vastgoed in werking. De aktedatum is daarbij het ijkpunt. De koper heeft vervolgens vijf jaar de tijd om aan de renovatieplicht te voldoen. Uiterlijk vijf jaar na de aktedatum moet hij een nieuw EPC kunnen voorleggen waaruit blijkt dat de woning het vereiste EPC-label behaalt. Wat echter als de woning binnen die periode opnieuw wordt verkocht? Hoe zit het dan?
Vanaf 1 januari 2023 moeten middelgrote appartementsgebouwen (5 tot 15 kavels) over een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikken. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap kondigde aan dat amper 15% van deze gebouwen over een geldig EPC GD beschikt. Nochtans kunnen de boetes bij controle oplopen tot 5.000 euro.