Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Asbestattest tegen eind dit jaar verplicht bij verkoop

Asbestattest
Het Vlaams Parlement heeft het decreet over de invoering van een asbestcertificaat goedgekeurd. Nog voor het einde van het jaar zullen eigenaars zo’n attest moeten kunnen voorleggen aan kandidaat-kopers. Het document geeft weer in hoeverre de woning asbestveilig is. Vandaag bestaat daar nog geen ‘meldingsplicht’ rond.
1. Wie moet zo'n asbestcertificaat hebben?

Iedereen die een woning verkoopt die vóór 2001 gebouwd werd, moet zo’n asbestcertificaat hebben. “Vanaf 1998 werd de productie van asbest verboden, sinds 2001 is het niet meer toegelaten om bouwmaterialen met asbest te verkopen en gebruiken”, zegt Jan Verheyen van Ovam, de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij. “We weten met grote zekerheid dat bijna alle panden van voor 2001 nog asbest bevatten.”

Het attest zal opgenomen worden in de notariële akte, en vanaf 2021 ook in de Woningpas, het digitale paspoort waarop alle overheidsinformatie over een woning of bouwgrond opgeslagen is.

2. Waarom komt het attest er?

Het asbestdecreet werd nog voorgesteld onder de vorige minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V). In Vlaanderen zit er nog, naar schatting, 2,3 miljoen ton asbest in gebouwen. “Dat betekent dat in zo’n 70 tot 90 procent van de Vlaamse gebouwen van voor 2001 minstens één asbesttoepassing zit”, zegt Verheyen. Asbestvezels zitten in meer dan 3.000 verschillende bouwmaterialen, dakbedekking en gevelbekleding tot isoleringen. Het decreet moet de basis vormen van een versnelde asbestafbouw. Tegen 2034 moeten alle openbare gebouwen asbestveilig zijn. In 2040 wil minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) heel Vlaanderen asbestvrij hebben. Asbest is dan ook bijzonder schadelijk voor de gezondheid. Blootstelling aan de vezels kan verschillende vormen van kanker veroorzaken. “Asbest heeft door de jaren heen te veel slachtoffers gemaakt”, zei Van den Heuvel daarover in februari. “Ook nu nog sterven mensen aan de gevolgen van asbestvergiftiging. Als overheid hebben we een verantwoordelijkheid om daar komaf mee te maken.”

3. Verplicht het certificaat de verkopers om hun woning asbestvrij te maken?

Het asbestcertificaat kan eigenaars van woningen niet verplichten om hun woning asbestvrij te maken voor de verkoop. Wel zorgt het ervoor dat de koper precies weet hoeveel asbest er aanwezig is. In sommige structuren is asbest verwijderen niet nodig en dus overbodig, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Confederatie Bouw. “Bovendien is asbest behoorlijk hittebestendig. Alleen los en semigebonden asbest vormen een hoog risico.” De kosten om het asbest te verwijderen, zijn voor de eigenaar.

4. Hoeveel zal het kosten?

De Ovam schat de kostprijs voor het attest op 35 euro, maar Verheyen benadrukt dat ‘dat bedrag nog heel voorbarig is’. Voor de asbestinventaris van een gemiddelde woning wordt op zo’n 350 euro gerekend. Die inventaris zal uitgevoerd worden door erkende deskundigen die opgeleid worden door Tracimat vzw, de erkende sloopbeheersorganisatie.
Vastgoedflitsen - Cibweb.be

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer