Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Belgen kochten nog nooit zoveel vastgoed

De verkoop van woningen en ander vastgoed in ons land piekt. Vooral Vlamingen tonen zich heel erg actief. Dat lijkt voor minstens een deel te maken hebben met de lage rentestanden.
De verkoop van woningen en ander vastgoed in ons land piekt. Vooral Vlamingen tonen zich heel erg actief. Dat lijkt voor minstens een deel te maken hebben met de lage rentestanden.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse notarisbarometer. Die toont aan dat er in het tweede trimester van dit jaar over heel het land gezien 14,4 procent meer voorlopige verkoopsovereenkomsten werden geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar, een absoluut record. Ook in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar is er sprake van een stijging, al is die beperkt tot 0,7 procent.

Opvallend zijn de regionale verschillen. Het aantal transacties stijgt in Vlaanderen met 23,9 procent. In Brussel is die stijging beperkt tot 16,5 procent, in Wallonië is er zelfs een daling van 2,1 procent.

Ook tussen de provincies zijn er sterke verschillen. Zo werden er in West-Vlaanderen bijna een derde meer kopen en verkopen gesloten. In Vlaams-Brabant was dat minder dan de helft daarvan.

De prijzen voor woningen blijven vrij stabiel. In Vlaanderen is er een minieme stijging van 0,8 procent op jaarbasis, tot gemiddeld 262.872 euro. In Brussel en Wallonië is er een lichte daling ten opzicht van vorig jaar, tot respectievelijk 436.722 en 176.395 euro. Appartementen worden wel in heel het land ongeveer 4 procent duurder.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder notarisbond ziet een dubbele beweging: mensen zoeken zekerheid, maar ook rendement. ‘Investeren in vastgoed is voor de Belg een houvast in een snel veranderende samenleving. Denk maar aan de terreurdreiging en de Brexit. Daarnaast zijn mensen ook op zoek naar rendement. Hetzij als return on investment, hetzij als bijkomend inkomen bij hun gezinsinkomen of hun pensioen. Spaarboekjes, kasbons e.d. brengen erg weinig op. Terwijl vastgoed vaak nog een behoorlijk rendement met zich meebrengt.’

Bron: www.destandaard.be - 7/07/2016 - Wim Lecluyse

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer