Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Carport plaatsen: vergunning vs. melding

Sinds 1 december 2010 is de wetgeving voor kleine gebouwen als een carport of garage heel wat soepeler. Een stedenbouwkundige vergunning is niet meer vereist als de oppervlakte beperkt blijft tot maximum 40 m².
Belangrijk is om een onderscheid te maken tussen een vrijstaande carport en eentje die tegen een huis gebouwd wordt. Voor de tweede moet je de plannen nog melden bij de gemeente, waar dat bij de eerste niet het geval is. Let wel, we spreken over een oppervlakte van maximum 40 m². Vrijstaande gebouwen mag je niet in de voortuin plaatsen.

20 dagen

Je plannen melden of de zogenaamde meldingsplicht gebeurt volgens een vast formulier. Als je twintig dagen na het indienen van het dossier geen opmerking ontvangen hebt, kunnen de werken starten.

Toch doe je er goed aan om de stedenbouwkundige voorschriften even te checken over waar je de garage of carport mag bouwen. Meestal moet je een aantal meter tussen de garage en perceelgrenzen vrijlaten.

Hoewel je die ruimte nuttig kan gebruiken (composthoop, stalling voor aanhangwagen ...) kan je die regel ook omzeilen door met je buur af te spreken om twee garages tegen elkaar te bouwen. Die afwijking moet wel nog aangevraagd worden bij het gemeentebestuur. Het kan dus nooit kwaad om je op voorhand goed in te lichten om te vermijden dat je een stedenbouwkundige overtreding begaat.

Architect inschakelen?

Aan de wetgeving over het inschakelen van een architect is niets gewijzigd. Op hem of haar moet je een beroep doen als de kroonlijsthoogte hoger is dan 3 m en de nokhoogte meer dan 4,5 m bedraagt.
Livios.be

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer