Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Daarom worden huizen en appartementen niet goedkoper!

We leven in een periode van uitzonderlijk lage rentevoeten. Waarom worden de appartementen en huizen dan niet goedkoper? En hoe zit die verhouding tussen de rentevoeten en de prijzen precies?
We leven in een periode van uitzonderlijk lage rentevoeten. Waarom worden de appartementen en huizen dan niet goedkoper? En hoe zit die verhouding tussen de rentevoeten en de prijzen precies?

Nooit eerder maakten we in de geschiedenis mee dat het rendement op een deel van de Europese staatsobligaties negatief is. En als we nog een stapje verder gaan, kan het zijn dat we moeten betalen om ons geld op een spaarrekening te mogen plaatsen. Ondertussen zoeken beleggers vlijtig verder naar rendement. De vastgoedmarkt kan daarbij een toevluchtsoord zijn. En de massale drang naar vastgoed, heeft gevolgen voor de prijsevolutie, want de vastgoedprijzen zijn in de afgelopen jaren fors gestegen.

Vraag en aanbod
Op die vastgoedmarkt speelt, zoals op alle andere markten, het spel van vraag en aanbod. Wanneer de rente hoog staat, is het geld duur. Dan gaan mensen niet vaak lenen en vloeit er ook automatisch minder geld naar de vastgoedmarkt. Dat betekent dat er koopjes te doen zijn wat woningen en appartementen betreft. Als de vraag laag is, dalen het aanbod én de prijs namelijk.

Het omgekeerde is nu het geval: de rente staat laag, extreem laag zelfs. Dat wil zeggen dat het afsluiten van een woonkrediet nog nooit zo goedkoop is geweest. De vraag naar woningen, zowel huizen als appartementen, is dan ook enorm gestegen. En dat betekent: een grotere vraag met eenzelfde aanbod is een stijging van de vastgoedprijzen.

Nieuwe projecten
Om aan de grote vraag te voldoen –en dus ook de prijzen op die manier enigszins stabiel houden-, zijn heel wat projectontwikkelaars op grote schaal nieuwe projecten gaan realiseren. Het gevolg is dus dat er een groot aanbod aan nieuwe projecten is. In sommige regio’s overschrijdt het aanbod zelfs de vraag.

In normale omstandigheden zouden de prijzen voor woningen en appartementen dus moeten dalen. Maar dat gebeurt niet omdat steeds meer kandidaat-kopers hun weg naar de markt vinden. De rente is namelijk zo laag zodat iedereen wie zich het maar enigszins kan permitteren nu een huis of appartement koopt. De vraag stijgt mee, waardoor de prijzen alsnog niet dalen.

De toekomst
Waarschijnlijk zal deze trend zich zo aanhouden zolang de rente laag blijft. Het valt bovendien moeilijk te voorspellen wanneer daar verandering in zal komen. Vroeg of laat zal de situatie in renteland moeten normaliseren, maar voorlopig valt daar nog niets van te merken. Anderzijds mag wel een stabilisering van de vastgoedprijzen worden verwacht wanneer het aanbod op de markt blijft stijgen en dus in evenwicht komt met de vraag.

De lage rente is de rechtstreekse oorzaak van een grote vraag naar huizen en appartementen. Daar staat een toename van het aanbod in heel wat regio’s tegenover, wat de prijsstijging weer wat doet afvlakken, maar niet geheel laat dalen. Een fundamentele prijsdaling in de vastgoedsector lijkt alleen maar mogelijk wanneer de rente weer gaat stijgen.

Voorlopig blijft het echter interessant om te beleggen in een huis of appartement omdat de rente zo laag staat. Je kan wel rekening houden met het feit dat de kans kans klein is dat de prijzen altijd zo hoog zullen blijven.

Bron: zimmo.be - JST - 14/06/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer