Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

De fiscale voordelen van een woonlening

Bezit je een eigen woning? Tof! Als je een woonkrediet afsluit geniet je immers van een aantal fiscale voordelen. De meesten bouwen of kopen eenmalig een huis of appartement. Dan is het toch wel belangrijk om maximaal te profiteren van die voordelen.
Bezit je een eigen woning? Tof! Als je een woonkrediet afsluit geniet je immers van een aantal fiscale voordelen. De meesten bouwen of kopen eenmalig een huis of appartement. Dan is het toch wel belangrijk om maximaal te profiteren van die voordelen.

De voordelen van een eigen woning

Wanneer je een eigen woning koopt, kan je daarbij een fiscaal voordeel doen, maar met welke punten hou je best rekening?

Een woning kopen sinds 2016

Je hoeft sinds 2016 niet meer slechts één woning bezitten om een bonus te krijgen. Als je al een woning bezit en je verhuist naar een nieuwe thuis zonder de oude te verkopen, zal je voor de nieuwe woning opnieuw de woonbonus ontvangen omdat het je eigen woning geworden is.

Je fiscaal voordeel is dan wel beperkt tot 1.520 euro, want de bonus van 760 euro heb je niet meer omdat het niet je enige woning is. Dit wordt de geïntegreerde woonbonus genoemd en is een samenvoegsel van drie bestaande Vlaamse belastingverminderingen voor de eigen woning. Dat waren de woonbonus, de belastingvermindering voor het langetermijnsparen en de belastingvermindering voor de gewone interesten.

Een woning gekocht in 2015

Als je een hypothecaire lening afsloot tussen 1 januari 2015 en 31 december 2015, kan je genieten van de woonbonus die kreeg, bestaande uit een combinatie van betaalde rente, aflossingen van je kapitaal en betaalde premies voor de schuldsaldoverzekering. Voorwaarde was dus dat je een woning kocht met een afgesloten lening.

Je kan dan maximaal een basisbedrag van 1.520 euro aftrekken, en een extraatje van 760 euro tijdens de eerste 10 jaar als die woning in kwestie de enige woning blijft. Heb je ook nog 3 kinderen ten laste? Dan mag 80 euro extra afgetrokken worden.

Een woning gekocht voor 2015

Heb je de lening vroeger afgesloten, namelijk vanaf 2005 tot en met 2014, dan bedraagt de je voordeel 2.280 euro. Indien de woning tijdens de eerste 10 jaar de enige woning blijft, mag daar 760 euro bijgeteld worden. Ook hier geldt dat je 80 euro extra mag aftrekken wanneer je 3 kinderen ten laste hebt.

Wat met de tweede (derde, vierde) woning?

Hierboven is sprake van de eigen woning, maar voor extra woningen gelden andere regels. Dan heb je enkel recht op de gewone aftrek van de intresten en voor de schuldsaldoverzekering, op voorwaarde dat je geen andere woonkredieten hebt lopen of geen premies aftrekt van individuele levensverzekeringen.

Er is dus sprake van voordelen. Scherpe kantjes of nadelen zijn er aan deze regeling dus niet. Het kan volgens Renaat Acke, zaakvoerder van de "Hypotheekwinkel", nooit kwaad om een gespecialiseerd kantoor te raadplegen om een regeling te vinden die voor jou het interessantst is. De fiscale aspecten aan woonleningen zijn namelijk ingewikkeld. En dan drukken we het nog heel zacht uit.

Bron: Vlaanderen.be, hypotheek.winkel - Zimmo - 6/10/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer