Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

De voor- en nadelen van de kangoeroewoning

Kangoeroewonen wordt almaar populairder. Het idee van deze woonworm is simpel: oud en jong wonen onder één dak en zorgen voor elkaar. Woon jij straks gezellig samen met je partner, de kindjes en je (schoon)ouders? Dit zijn de voor- en nadelen ...
Kangoeroewonen wordt almaar populairder. Het idee van deze woonworm is simpel: oud en jong wonen onder één dak en zorgen voor elkaar. Woon jij straks gezellig samen met je partner, de kindjes en je (schoon)ouders? Dit zijn de voor- en nadelen van de kangoeroewoning.

VOORDELEN
  • Voor een lap grond is het stevig in de buidel tasten. Al blijkt dat één groot stuk grond tegenover twee kleinere percelen wel voordeliger uitkomt. Meer voor minder dus, hoera. Nog voordeliger is de ouderlijke woonst ombouwen tot een kangoeroewoning, je hoeft je geld niet in grond te steken en bovendien wensen veel ouders op latere leeftijd kleiner te wonen. Win-win!
  • Het kostenbesparende effect geldt niet enkel voor de eventuele grond, maar ook voor de bouw zelf. De stukprijs van bijvoorbeeld bakstenen, dakpannen, … wordt goedkoper. Vast kosten worden dan weer verspreid over twee families. En denk ook bijvoorbeeld aan gemeenschappelijk gebruik van de wasmachine, droogkast, …
  • Hoe meer zielen onder één dak, hoe groter de kans dat er altijd wel iemand thuis is. En dat is meteen het meest efficiënte middel tegen inbraak.
  • Op familie kan je meestal altijd rekenen. Rij jij oma heen- en terug naar haar wekelijkse kappersafspraak (intussen kan je boodschappen doen!), dan let oma ‘s avonds met plezier op de kleintjes terwijl jij en je partner heerlijk uit eten gaan.
  • Oma en opa kunnen langer thuis blijven wonen. Kangoeroewonen is daarnaast ook heel efficiënt tegen vereenzaming en het geeft een veiligheidsgevoel.
NADELEN

  • Alles hangt natuurlijk af van de afspraken, maar 100 % privacy zit er bij een kangoeroewoning niet in. Heb je geen al te goede band met je (schoon)ouders? Eén advies: don’t go there! Het idee van dit woonconcept is zorg, en dan valt er uiteraard al een stukje privacy weg.
  • Hangt met het bovenstaande samen: de valkuil voor uitbuiting. Oma en opa zijn gemakkelijke babysits! En, zij hebben toch wel echt zeeën van tijd om ons huis wekelijks te poetsen?! Terwijl de zorg van de jongere aan de behoeftige oudere in combinatie met werken en kindjes wel eens heel zwaar kan worden. Afspraken op papier en wederzijds respect zijn de beste ingrediënten om deze woonvorm te laten slagen.
  • Tot slot, voor het bouwen van een kangoeroewoning gelden strikte regels. Vraag het na bij je stadsbestuur.
Bron: immovlan.be - Tekst: Evelien Verhauwert - 4/10/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer