Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

De werkelijke kosten van een woning kopen

Een eigen huis, een plek onder de zon, zingt René Froger. Het is de droom van iedere Belg om zo snel mogelijk een eigen stekje te hebben. Maar welke kosten komen er allemaal kijken bij de aankoop van een woning?
Een eigen huis, een plek onder de zon, zingt René Froger. Het is de droom van iedere Belg om zo snel mogelijk een eigen stekje te hebben. Maar welke kosten komen er allemaal kijken bij de aankoop van een woning?

Aankoop woning


De huisprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2005 kon je nog een huis kopen voor gemiddeld 103.000 €, nu moet je ongeveer 211.050 € neertellen als je een eigen dak boven het hoofd wilt in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van De Standaard.

Bij onze Waalse buren liggen de huisprijzen aanzienlijk lager. Daar betaal je gemiddeld 147.097 € voor een woning. Wil je vertoeven in de hoofdstad van België dan moet je daar 358.445 € voor over hebben.

Registratierecht

Eenmaal je een woning hebt uitgekozen, moet je rekening houden met allerhande extra kosten. Het registratierecht is daar één van. Momenteel betaal je 10 procent registratierechten in Vlaanderen.

Daar kan je 5 procent van aftrekken als je een 'bescheiden' woning koopt. Al kan daar in de toekomst verandering in komen. De vlaamse regering wil namelijk een globaal lager tarief invoeren voor de registratierechten.

In Vlaanderen betaal je bovendien geen registratierecht op de eerste 15.000 €, het zogenaamde abattement. Neem je een hypothecaire lening, dan geniet je van een extra korting van 1000 €.

Het registratierecht in Brussel en Wallonië bedraagt 12,50 procent. In Wallonië bestaat er geen abattement en in Brussel is er een abattement op de eerste 60.000 of 75.000 €, afhankelijk van de regio.

Kadastraal inkomen

Het registratierecht wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Er wordt gekeken naar hoeveel je woning zou opleveren als je het zou verhuren in 1975. Ook dat systeem ligt onder vuur bij de huidige Vlaamse regering. Minister van Begroting Annemie Turtelboom wil de 'historisch gegroeide onrechtvaardigheid" aanpassen.

Volgens het huidige systeem moet je maar 5 procent registratierechten betalen als het KI niet hoger is dan 745 €. Heb je drie of vier kinderen dan wordt die grens opgetrokken naar 845 €. Heb je nog een rijkere kroost, dan wordt de grens nogmaals verhoogd naar 945 €.

Notariskosten

Allereerst moet je een notaris betalen voor zijn diensten. Zijn honorarium is afhankelijk van de aankoopprijs. Volgens een voorbeeld op immotheker.be, moet je een notaris 1.594 € betalen als de aankoopprijs van je woning 100.000 € is.

Indien hij de woning openbaar verkoopt, zal een notaris je extra kosten doorrekenen waaronder huur van een verkoopzaal. De totale kosten worden dan uitgedrukt in percentages. Hoe duurder je woning, hoe lager het precentage.

Leningskosten

Als je een lening aangaat, moet je rekening houden met vijf elementen die de kosten bepalen. Om te beginnen betaal je 1 procent registratierecht op het leenbedrag. Daarnaast moet je ook een inschrijvingsrecht van 0,30 procent betalen.

Ook hier moet je de notaris betalen. Aan de hand van het leenbedrag berekent hij zijn ereloon. Een kleine toelichting op basis van een voorbeeld op immotheker.be: bij een woning ter waarde van 100.000 €, betaal je de notaris 652 €. Daarenboven moet je hem 525 € vaste aktekosten betalen.

Bovendien rekent de bank je 250 € aan voor het aanbod. Indien je een rentevaste lening aangaat verspreid over een periode van 20 jaar betaal je ongever 2,75 procent rente aan bank. Bereken hier zelf je rente.

Woonbonus

Sinds het begin van dit jaar is, zoals velen onder jullie reeds weten, de woonbonus sterk verlaagd. Vroeger kon je jaarlijks maximaal 3.040 € fiscaal aftrekken per persoon, nu is dat verminderd tot 2.280 € per jaar. Na tien jaar wordt dat jaarlijks bedrag nogmaals teruggeschroefd tot 1.520 €.

bron: moneytalk.knack.be - 8/01/2015 - Niels Saelens

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer