Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Deze renovatiewerken jagen het kadastraal inkomen de hoogte in

Meer ruimte of comfort creƫren in je woning? Dat willen we allemaal. Maar wist je dat het kadastraal inkomen, dat je onroerende voorheffing bepaalt, kan stijgen als je renoveert?
Meer ruimte of comfort creëren in je woning? Dat willen we allemaal. Maar wist je dat het kadastraal inkomen, dat je onroerende voorheffing bepaalt, kan stijgen als je renoveert?

Het kadastraal inkomen (KI) bepaalt de onroerende voorheffing die je jaarlijks betaalt. Ze is afhankelijk van het aantal kamers in je woning, of er een kelder of garage aanwezig is en of de woning goed gelegen is. Zo kan het dus perfect zijn dat je niet hetzelfde KI hebt als je buurman.

Voer je renovatiewerken uit? Dan is de kans groot dat het KI stijgt. Maar het kan zelfs evengoed dalen. We gaan na door welke renovatiewerken dat mogelijk is.

Optie 1: KI stijgt

Als je in jouw woning comfortabeler komt te leven, wil de overheid hier graag zijn graantje van meepikken. Jouw KI gaat bij heel wat renovatiewerken dus de hoogte in. Maar welke werken doen nu het KI verhogen?

Extra woonruimte bouwen
  • Het omvormen van een zolder tot slaapkamer
  • Het bijbouwen van een veranda
  • Het plaatsen van een carport, ook al behoort die daarom niet direct tot de woning
Meer comfort

Een bad nemen of de verwarming aanzetten, lijken vandaag toch wel de comfortzones die je in een woning verwacht. Toch hebben niet alle bestaande woningen een badkamer of centrale verwarming. Wil je deze introduceren in jouw woonst, dan zijn ook deze werken aanleiding om het KI de hoogte te zien ingaan.

De comfortwerken aangeven

Na grondige verbouwingen die je woning vergroten of het comfort verhogen, moet je een herschatting van het kadastraal inkomen vragen. Dit doe je door binnen de 30 dagen na devoltooiing van de verbouwingswerken aangifte te doen bij het controlekantoor van het kadaster. Na de melding komt een controleur van het kadaster langs om het nieuwe KI vast te stellen.

Per aangetekende brief krijg je het herberekende KI toegezonden. Het nieuwe KI is dan belastbaar in de onroerende voorheffing het jaar later. Als je de werken niet aangeeft bij het kadaster, loop je het risico op een administratieve of strafrechtelijke boete.

Optie 2: KI blijft gelijk

Uiteraard kan je ook verbouwen zonder dat je kadastraal inkomen de hoogte in wordt gejaagd. Als je energiebesparende maatregelen doorvoert, hebben volgende zaken geen invloed op het KI:

  • Daken, muren of vloeren isoleren
  • Enkele beglazing vervangen door dubbele of drievoudige beglazing
  • Verwarmingsketel vervangen door een energiezuinig exemplaar
  • Zonnepanelen laten leggen
  • Een zonneboiler, warmtepomp of micro-warmtekrachtkoppeling laten installeren
  • Thermostatische kranen plaatsen
Optie 3: KI daalt

Je kan een vermindering van het kadastraal inkomen aanvragen als een woning minstens 90 dagen niet gemeubileerd is en niet gebruikt of bewoond wordt. Het levert op dat moment helemaal geen inkomsten op. Je kan ook een vermindering van 25 procent krijgen als de woning beschadigd is, bijvoorbeeld door een brand of instorting.

Het KI kan ook dalen als je als eigenaar een commercieel pand verbouwt tot een eengezinswoning. En dat is voordeel, want commerciële ruimtes hebben meestal een hoger KI. Ook wanneer je een deel van de woning afbreekt en niet heropbouwt, kun je een herschatting aanvragen. Die kan goedgekeurd worden als de huurwaarde van het bijgebouw hoog genoeg is om het KI met 50 euro, of 15 procent te doen zakken.

Bron: zimmo.be - 14/07/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer