Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Een minderjarige mede-eigenaar; moet je altijd openbaar verkopen?

Je erft samen met de twee minderjarige kinderen van je broer het huis van je ouders. Mag dat huis dan uit de hand verkocht worden of is een openbare verkoop nodig?
Na het overlijden van je ouders vind je al snel een koper voor hun huis die ook een goede prijs biedt. Ook de moeder van je minderjarige neefjes (die samen met jou eigenaar van het huis zijn) is het met de verkoop eens.

Weet dan dat die verkoop niet altijd zomaar mogelijk is. Voor de verkoop van een woning van een minderjarige is namelijk altijd de machtiging van de vrederechter nodig, ook al zijn hun ouders het eens met de verkoop. Dit geldt zelfs als de beide ouders van de minderjarige nog in leven zijn.

Openbare verkoop is de regel
Volgens de wetgever worden de belangen van een minderjarige het best gediend met een openbare verkoop van de goederen waarvan die eigenaar of mede-eigenaar is. Op die manier kan namelijk elke geïnteresseerde op het onroerend goed bieden. De wet gaat ervan uit dat dit de beste prijs waarborgt.

Onderhands kan toch
In de praktijk kan via een onderhandse verkoop toch soms een betere prijs worden bekomen. De wet laat dan ook toe de onroerende goederen toch onderhands te verkopen mits het akkoord van de vrederechter met die verkoopwijze wordt verkregen.
Om dat te krijgen zal je moeten aantonen dat de onderhandse verkoop in het belang is van de minderjarige en dat de opbrengst wellicht beter is dan bij een openbare verkoop. De vrederechter zal hierbij allicht vragen dat je een schattingsverslag voorlegt. Vaak wordt gevraagd dat dit uitgaat van een landmeter-expert veeleer dan van een vastgoedmakelaar.

Bron: immovlan.be - 24/01/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer