Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Eenvoudig hypotheken vergelijken dankzij standaardformulier

Het vergelijken van hypothecaire leningen wordt in de toekomst een stuk eenvoudiger. De ministerraad heeft besloten dat de banken een standaardformulier moeten voorleggen aan haar klanten. Op dit formulier staan alle voorwaarden die aan het ...
“Consument beter informeren”

Het vergelijken van hypothecaire leningen wordt in de toekomst een stuk eenvoudiger. De ministerraad heeft besloten dat de banken een standaardformulier moeten voorleggen aan haar klanten. Op dit formulier staan alle voorwaarden die aan het krediet verbonden zijn. Banken zullen consumenten de volledige kostprijs van een krediet moeten meedelen, en hen meteen ook wijzen op de eraan verbonden risico's. Zo kan de consument het product kiezen dat het best bij hem of haar past. Een hypothecair krediet voor de aankoop van een woning afsluiten, is door het doolhof van cijfers en regeltjes geen simpele klus. Minister van Economie Kris Peeters wil vooral bereiken dat de consument op deze manier beter geïnformeerd is.

De minister legt uit dat een lager tarief voor een lening niet per se betekent dat die lening het best bij de wensen van de consument aansluit. Soms moet je immers bijkomende verzekeringen bij dezelfde instelling aangaan, of zijn de terugbetalingsmodaliteiten minder soepel. Het verplicht standaardformulier dat het wetsontwerp invoert, moet het voor de consument gemakkelijker maken de implicaties in te schatten.

De informatie op het formulier moet dan ook verder gaan dan alleen het bedrag, de rentevoet en de maandelijkse aflossingen. De kredietgever moet de consument informatie op maat geven zodat die de producten op de markt beter kan vergelijken:
  • het formulier moet de precieze voorwaarden voor het afsluiten van een krediet omschrijven,
  • het moet ook duidelijke informatie geven over de gevolgen wanneer iemand zijn krediet versneld wil afbetalen
  • er moet ook vermeld worden wat er gebeurt als iemand door financiële problemen de betalingen staakt en bij welke contactpersoon hij terecht kan om een flexibeler afbetalingsplan te verkrijgen.

Lening herzien? Maximaal drie maanden intrest

Het wetsontwerp voorziet ook dat de wederbeleggingsvergoeding die iemand moet betalen wanneer hij zijn lening wil herzien, maximaal drie maanden intrest mag blijven kosten. Een Europese richtlijn laat ruimte om die vergoeding op te trekken, maar minister Peeters gaat daar niet op in. Hij merkt ook op dat de administratieve last voor de sector minimaal wordt gehouden.

De nieuwe wettekst verbiedt ook koppelverkoop, waarbij een kredietovereenkomst wordt aangeboden of verkocht als onderdeel van een pakket met andere producten of diensten, en waarbij de kredietovereenkomst niet afzonderlijk wordt aangeboden. "Koppelverkoop is verboden", zegt Peeters. "Het is de kredietgever en -bemiddelaar eveneens verboden de consument bij het sluiten van een kredietovereenkomst te verplichten een andere overeenkomst te ondertekenen".

Bron: Bouw en Wonen

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer