Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

EPC gemeenschappelijke delen: de hoogste tijd om actie te ondernemen

HogeTijdEPC
Vanaf 1 januari 2023 moeten middelgrote appartementsgebouwen (5 tot 15 kavels) over een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikken. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap kondigde aan dat amper 15% van deze gebouwen over een geldig EPC GD beschikt. Nochtans kunnen de boetes bij controle oplopen tot 5.000 euro.
Het betalen van een boete betekent overigens geen vrijstelling: de eigenaar of VME zal nadien nog altijd een EPC GD moeten laten opmaken, om een nieuwe sanctie te vermijden. Voor syndici die zulke gebouwen in beheer hebben, is het dus de hoogste tijd om in actie te schieten.

Wie een appartement te koop of te huur stelt, moet een energieprestatiecertificaat (EPC) van het appartement kunnen voorleggen aan de koper of huurder. Sinds 2022 is ook een EPC verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Omdat voor minstens 130.000 gebouwen zo een EPC GD moet worden opgemaakt, is de verplichting gefaseerd ingevoerd.

Sinds 1 januari 2022 moeten grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden over een EPC gemeenschappelijke delen beschikken. De tweede deadline nadert met rasse schreden en dit voor maar liefst 60.000 appartementsgebouwen. Voor de middelgrote appartementsgebouwen worden de controles op de aanwezigheid van het EPC GD in het voorjaar van 2023 opgestart. De eigenaars van deze gebouwen moeten dringend in actie schieten en een erkend energiedeskundige type A contacteren, als ze een sanctie willen vermijden.
www.cib.be

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer