Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Geen hoger bod meer bij een openbare verkoop?

notaris.be
Bij een openbare verkoop hebben kandidaat-kopers tot op heden een recht van hoger bod. Voor sommige openbare verkopen is dat binnenkort echter verleden tijd. Maar wat moet je daarvan weten?
Bij een openbare verkoop wijst de notaris nu op de eerste zitdag het onroerend goed toe aan de kandidaat-koper die het hoogste bod uitbrengt. Die toewijzing gebeurt echter ‘onder de opschortende voorwaarde van de afwezigheid van een hoger bod’. Meer bepaald kan iedereen na de koopdag nog een hoger bod doen dit binnen een termijn van vijftien dagen.

Het hoger bod verdwijnt
Voor heel wat openbare verkopen waar de eerste zitdag na 1 september 2018 plaatsheeft vervalt dat recht van hoger bod. Er wordt dan met één enkele zitdag gewerkt waarop het onroerend goed ook wordt toegewezen. Je zal dus, als kandidaat-koper, dadelijk op die zitdag moeten beslissen of je koopt of niet en hoeveel je bereid bent om te bieden. Je hebt dus geen bedenktijd meer van 15 dagen waarop je alsnog een hoger bod kan doen.

Waarom?
De nieuwe wet kwam er omdat men vindt dat er aan zo’n hoger bod teveel formaliteiten en kosten waren. Zo moest het hoger bod onder andere worden gedaan met een gerechtsdeurwaardersexploot waarvan de kosten in theorie waren voor diegene die het hoger bod deed.

Niet voor alle verkopen
De nieuwe regels gelden niet voor alle openbare verkopen. Ze gelden namelijk enkel voor gerechtelijke openbare verkopen (bv. in het kader van een beslag of een faillissement). De vrijwillige openbare verkopen hoeven niet noodzakelijk onderworpen te worden aan de nieuwe wet. Voor zo’n verkopen kan men dus beslissen om toch nog een hoger bod toe te laten.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer