Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Geen huurwaarborg, geen sleutels?

Je huurder laat na de huurwaarborg tijdig te stellen. Mag je weigeren de sleutels van het verhuurde pand aan hem af te geven tot de waarborg toch wordt geregeld?
Op het moment dat de huurovereenkomst die je met de huurder afsluit een aanvang moet nemen stel je vast dat je huurder de huurwaarborg nog niet heeft gesteld. Kan je dan weigeren de sleutels aan hem af te geven?

Regel het in het huurcontract
Neem in de huurovereenkomst een bepaling op waarin staat dat de huurder de huurwaarborg in orde moet brengen vooraleer de huurovereenkomst in werking treedt. Bepaal meteen dat de huurder de sleutels niet krijgt zolang deze de huurwaarborg niet heeft gesteld en het bewijs daarvan heeft geleverd.
Op die manier schep je tenminste duidelijkheid en vermijd je latere discussies.

En anders?
Ook als er niets in het contract staat geef je maar beter de sleutels niet af zolang je huurder de waarborg niet heeft gesteld. Zo niet riskeer je dat de waarborg er nooit komt of dat je daarvoor naar de rechtbank moet stappen.

Doe je een beroep op een vastgoedmakelaar voor de verhuring, dan geeft die ook maar beter de sleutels niet af tot de waarborg is geregeld. Er bestaat immers rechtspraak die zegt dat hij er voor moet waken geen sleutels af te geven vooraleer de huurwaarborg is gesteld. Doet hij dat toch dan kan hij volgens sommige rechters aansprakelijk worden gesteld ten belope van de huurwaarborg.

Bron: immovlan.be - 22/12/2015 - Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer