Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Help! Mijn huurder betaalt niet!

Wat kan je doen wanneer een huurder niet tijdig betaalt? Het probleem negeren heeft namelijk geen zin, want je zal als verhuurder toch moeten handelen om je huurder aan te zetten tot het betalen van de afgesproken huurprijs. Maar welke stappen ...
Wat kan je doen wanneer een huurder niet tijdig betaalt? Het probleem negeren heeft namelijk geen zin, want je zal als verhuurder toch moeten handelen om je huurder aan te zetten tot het betalen van de afgesproken huurprijs. Maar welke stappen kan je nu precies doorlopen in het proces? We lijsten ze even voor je op.

De zachte hand

In eerste instantie is het aangewezen om de huurder naar de reden van zijn niet-betaling te vragen. Probeer dat op een vriendelijke manier, want wie weet is er sprake van een misverstand. Misschien is er meer aan de hand en kan je samen een betalingsplan uitwerken.

Lukt dat niet echt en geeft je huurder geen gehoor, dan kan je met de volgende fase een al dan niet aangetekende brief met een nieuwe aanmaning tot betaling uitsturen. In deze brief vermeld je duidelijk het verschuldigde bedrag en de datum wanneer je de betaling verwacht.

De vrederechter

Als je huurder na de aanmaning nog altijd niet reageerde, kan in dat geval de vrederechter soelaas bieden. Dit via een verzoeningsprocedure tot minnelijke schikking. Zo hoef je als verhuurder ook geen advocaat onder de arm te nemen. Voor de huurder is dit echter de laatste kans om aan een rechtszaak te ontkomen.

Toch een stapje verder?

Je wil het als verhuurder misschien vermijden, maar als er dan toch een rechtszaak komt, zijn zowel verhuurder als huurder voor geruime tijd vertrokken. De verhuurder heeft echter weinig andere keuzemogelijkheden, want hij kan zonder gerechtelijke uitspraak de huurder niet (letterlijk) aan de deur zetten.

Wees er dus op voorbereid dat een langdurige rechtszaak flink wat geld kan kosten. Verstandige verhuurders kunnen om het ergste leed te voorkomen een bijzondere verzekering afsluiten. Deze verzekering omvat een ruim aanbod aan juridische steun, inclusief onder andere het ereloon van de advocaat en een voorschot op de nog verschuldigde huur.

We hopen dat het je als vastgoedbezitter niet overkomt, maar wanneer de zachte middelen niet helpen om je huurder op betere gedachten is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk. In eerste instantie kan je het zelf aanpakken, maar als dat en de bemiddelende vrederechter niet helpen, zijn verdere rechterlijke stappen helaas onvermijdelijk.
Federale Overheidsdienst Justitie - 9/03/2017

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer