Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Herstellingen nodig? Je huurder moet je verwittigen

Als er aan de woning of het appartement dat je verhuurt herstellingen nodig zijn die je als verhuurder moet doen, dan moet je huurder je verwittigen. Doet hij dat niet, dan kan je hem aansprakelijk stellen voor de gevolgschade.
Als verhuurder heb je er meestal geen weet van als er problemen opduiken met de woning die je verhuurt. Zo kan je bv. niet weten of er een waterlek is in het huis, of er problemen zijn met de verwarmingsketel enz. Je woont er nu eenmaal niet.

Je huurder moet je verwittigen

Het is dan ook de taak van je huurder om je te verwittigen als er problemen zijn en er een herstelling moet gebeuren. Rijst er naderhand een discussie, dan moet je huurder ook bewijzen dat hij je verwittigd heeft. Beweert hij dat hij je telefonisch of met een mail contacteerde en betwist jij dat, dan is de kans groot dat je huurder aan het kortste eind trekt (tenzij hij bv. een leesbevestiging van je kreeg).

Verwittigde je huurder je tijdig dan kan hij niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade die zich voordoet aan je woning doordat de herstelling niet snel werd uitgevoerd. Je kan wel vragen dat je huurder de nodige beveiligingsmaatregelen treft om verdere schade te voorkomen (bv. bij een lek de kraan van de waterleiding toe zetten).

Wat als je huurder het niet doet.

Verwittigt je huurder je niet, dan is hij aansprakelijk voor de schade die ontstaat door het uitblijven van de herstelling. Denk bv. maar aan het geval dat je huurder je niet tijdig verwittigt van een lek in de dakgoot en er daardoor steeds grotere vochtvlekken en schimmels komen op de muren.

Bron: Immovlan.be - Jan Roodhooft, advocaat - 10/01/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer