Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Hier moet jouw woning tegen 2020 aan voldoen

EPC
2020 wordt het jaar waarin enkele verplichtingen op renovatievlak moeten nageleefd worden. Zo niet, loopt je woning het risico om ongeschikt verklaard te worden. Voor verouderde woningen betekent dat er nog wel wat werk aan de winkel is. We sommen de verplichtingen op.
Waarom zijn onderstaande punten belangrijk? Vrij simpel. Worden de normen hieronder omschreven niet gehaald, dan riskeer je strafpunten. Bij 15 strafpunten loop je de kans dat je woning onbewoonbaar wordt verklaard.

1. Dakisolatie voorzien

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.

Wanneer een zolder onbewoond of onverwarmd is, volstaat het ook om de zoldervloer te isoleren. Dat geldt wanneer de gehele isolatie over het hele plafond doorloopt en een R-waarde van 0,75 m² K/W heeft. Je kan de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen aan de hand van het energieprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier van je woning.

Strafpunten
Wanneer de dakisolatie niet in orde is, kan dat een reden vormen om een woning ongeschikt tot bewoning te verklaren. Wonen-Vlaanderen voert het technische onderzoek van de woning uit en maakt het advies over aan de burgemeester. Dakisolatie kan vanaf 1 januari 2020 bestraft worden met 15 strafpunten. Zo is je woning ook meteen ongeschikt.

2. Enkel glas vervangen

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. Doe je het meteen beter en kies je voor hoogrendementsbeglazing, dan word je beloond met premies. De netbeheerder beloont met 10 euro per vierkante meter. Voer je samen met deze investering nog twee andere energiebesparende maatregelen uit, dan kan je rekenen op een totaalrenovatiebonus. De dubbelglas verplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Strafpunten
Wanneer bij woningonderzoek blijkt dat dubbel glas ontbreekt, worden er strafpunten toegekend: 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing, en 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing.

3. Rookmelders plaatsen

Tegen 2020 moeten ook alle woningen uitgerust zijn met een rookmelder. Dat voorstel werd op 22 februari 2017 door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Het is evenwel ten zeerste aangeraden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte die je moet doorkruisen om van de slaapkamer naar buiten te geraken. De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn, voldoen aan de norm NBN EN 14604, reageren met een scherp geluidssignaal en van het optische type zijn.

Al deze kenmerken vind je terug op de verpakking. Op deze website van ANPI, een officieel keuringsinstituut voor brandwerende middelen, vind je een lijst met gecertificeerde rookmelders voor woningen. Installeer het toestel volgens de voorschriften van de fabrikant. Een rookmelder plaats je idealiter in het midden van een plafond.

4. Verwarmingsketels vervangen

De overheid wil in haar Energierenovatieprogramma ook de verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen bannen. Dit is geen verplichting, wel een ambitie die de overheid nastreeft. Verder bestaan er wel een aantal controles bij het onderhoud van de cv-ketel waarbij bepaalde waarden niet overschreven mogen worden. Voor aardgas zijn die strenger geworden vanaf 2018.

De verwarmingsmarkt wordt vooral gestuurd via de Ecodesign verordening: hierin wordt bepaald welke cv-ketels er nog mogen verkocht worden. Vanaf september dit jaar wordt dit opnieuw strenger. In de praktijk betekent dit dat er bijna alleen nog condenserende cv-ketels (of de beste lage temperatuurketels) kunnen verkocht worden.

Auteur: KC
Met medewerking van het Vlaams Energieagentschap.
zimmo.be

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer