Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Mag de verkoper de verlichting meenemen?

Je koopt een woning. Op het moment dat je de sleutels krijgt blijkt dat de verkoper alle verlichting heeft meegenomen. Mag dat wel?
Je koopt een woning. Op het moment dat je de sleutels krijgt blijkt dat de verkoper alle verlichting heeft meegenomen. Mag dat wel?

Wat is de regel?

Om te weten wat in de koopprijs is begrepen wordt een onderscheid gemaakt tussen roerende en onroerende zaken. Wat onroerend is, is in de koop begrepen. Roerende goederen zijn integendeel niet inbegrepen. De verkoper kan deze laatste dus meenemen. Roerende goederen zijn bijvoorbeeld de meubelen die zich in de woning bevinden, sierpotten op het terras, losstaande keukentoestellen, gordijnen, de verlichtingsarmaturen die niet echt verankerd zijn in het gebouw enz.
Onroerend op hun beurt zijn bijvoorbeeld de inbouwtoestellen in de keuken, inbouwspots in de plafonds, planten en bomen die in volle grond staan in de tuin, de motor van het tuinhek, radiatoren die aan het verwarmingssysteem zijn gekoppeld enz. Deze goederen moet de verkoper dus achterlaten bij zijn vertrek.

Onderlinge afspraken maken

Je kan met de verkoper andere afspraken maken over wat er blijft staan. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde meubels toch blijven staan, dat de gordijnen blijven hangen enz. Zet die afspraken ook op papier.
Je kan ook een lijst opmaken van goederen die de verkoper al dan niet mag meenemen. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven welke verlichting blijft hangen en welke niet, welke kachels blijven staan enz.
Door dergelijke duidelijke afspraken te maken vermijd je alvast achteraf discussies.

Bron: IMMOVLAN.BE - 18/01/2016 - Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer