Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Mag je een sleutel bijhouden van het huis dat je verhuurt?

Je verhuurt een huis of appartement. Mag je als verhuurder een sleutel daarvan bijhouden? En wanneer mag je die ook gebruiken?
Als je een huis of appartement verhuurt, mag je zelf een sleutel bijhouden van de verschillende deuren en poorten van het huis. Je moet je huurder daarvan niet verwittigen. Je hebt al evenmin zijn toestemming daarvoor nodig.

NIET GEBRUIKEN

Je mag die sleutel vervolgens niet gebruiken om te pas of te onpas in de verhuurde woning binnen te gaan. Je huurder heeft namelijk het rustig genot van de woning die je verhuurt. Dat betekent meteen dat je hem niet zomaar mag storen en binnen mag gaan in het door jou verhuurde pand. Bovendien heeft je huurder recht op zijn privacy.

Doe je dat toch, dan bezondig je je aan huisvredebreuk. Je huurder kan dan een strafklacht tegen je neerleggen. Bovendien kan je huurder argumenteren dat je hem het rustig genot van de huurwoning niet geeft. Hij kan bij de vrederechter een schadevergoeding vragen of zelfs de ontbinding van de huurovereenkomst.

Je mag de sleutel al evenmin gebruiken om bv. een aannemer binnen te laten die herstellingen in jouw opdracht (of zelfs in opdracht van de huurder) komt doen aan je huurhuis.

TENZIJ …

In uitzonderlijke noodsituaties kan je wel gebruik maken van de sleutel. Dit is bv. het geval als je huurder niet thuis is en er brand uitbreekt in je huis. Hetzelfde geldt bv. als er een breuk is in de waterleiding en je huis onder water komt te staan. Probeer echter ook in die gevallen eerst contact te nemen met je huurder en vraag hem om zijn toestemming.

Bron: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) - 23/03/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer