Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Mag je in je garage wonen tijdens je verbouwing?

Wie al eens een huis gebouwd of verbouwd heeft, kent het wel. Stof en vuil kruipen waar het niet gaan kan en de woning op dat moment een frisse poetsbeurt geven, is compleet nutteloos. Ook gewoon in huis vertoeven is alvast geen pretje, want mogelijk staat alles vol werkmateriaal, ladders en puin. En misschien hier en daar een geïmproviseerde campingtafel, om toch nog te kunnen eten tijdens de werken. Maar wonen, dat lijkt geen optie. Waar kan het dan wel?
Mag dat?

Officieel is wonen in een garage niet toegelaten. Dat komt omdat je een gebouw, dat op de plannen als garage staat, gaat gebruiken om in te wonen, waardoor de functie, of de ‘bestemming’ van de garage verandert. Een garage is namelijk normaal niet geschikt om in te wonen. Daarom zal je er ook kookmogelijkheden en sanitair dienen te installeren.

Uiteraard is er voor alles een oplossing. Zo is er een gedoogbeleid – lees: ze knijpen een oogje dicht – bij heel wat gemeenten als dit om een tijdelijke oplossing gaat. Je kan hiervoor best even langsgaan in het gemeentehuis. Ook voor je kadaster of BTW-diensten wordt er wellicht niet moeilijk gedaan. Het kadaster zal in eerste instantie een KI toekennen voor de garage. Dat wordt elk jaar opnieuw gecontroleerd om te kijken hoe de werken zijn gevorderd. Als de woning definitief is afgewerkt, wordt het KI herschat. Pas vanaf definitieve KI, schieten de btw-diensten in actie.

Wat nu?

Als je nagaat bij je gemeente, dan bestaat de kans erin dat je in je losstaande garage tijdelijk kan wonen. Zij bekijken situatie per situatie. Mag je uiteindelijk toch in je garage verblijven, dan is dit misschien een mogelijk creatief idee om te volgen! Daarnaast zijn er nog enkele oplossingen – naast een garage in de tuin – om te overwegen:

  • Wonen bij kennissen: (schoon)ouders zetten wellicht de deur voor jou open. Zo wonen heel wat koppels tijdens een verbouwing of tijdens de bouw van het huis nog steeds of terug bij de (schoon)ouders. Broers, zussen, andere familieleden of vrienden zijn eventueel een alternatief, mits goede afspraken.
  • Is de bouw of de verbouwing van je woning een project op lange termijn en woon je toch redelijk ver van je project? Dan kan je eventueel in de omgeving een huurhuisje zoeken, waar je kan verblijven.
  • Een containerwoning aankopen: we weten het; je hebt net geïnvesteerd en ziet het niet zitten om dat opnieuw te doen, maar een containerwoning zoals hieronder kan je inrichten hoe je het wil en verkoop je eventueel nadien opnieuw.
Moraal van het verhaal: (tijdelijk) wonen in een garage is verboden, maar heel wat instanties knijpen graag hun oogje dicht hiervoor. Na contact met de Vlaamse Overheid verwijzen zij ons door naar de gemeente in kwestie. Klop dus met je verhaal aan bij je gemeente.
www.zimmo.be

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer