Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Meer controles op komst op het EPC van je woning

isolatie
Het EPC van je woning moet 100% correct zijn. Maar er komen nog steeds klachten binnen. En elke klacht is nefast voor de renovatieplicht. Embuild Vlaanderen roept op tot actie. “Verbouwers moeten kunnen rekenen op een correct en gedetailleerd certificaat”, aldus directeur Marc Dillen.
373 klachten rond EPC

Het EPC blijft onder vuur liggen. In 2023 zijn er meer dan 210.000 EPC’s opgemaakt, een record volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Maar er kwamen ook 373 klachten binnen. Door de Vlaamse renovatieverplichting is het EPC des te belangrijker geworden. Een correct EPC is dus cruciaal. Maar soms gebeurt het dus dat de energiedeskundige iets te ‘positief’ is of uitgaat van veronderstellingen in plaats van metingen. Denk bijvoorbeeld aan de isolatiedikte bij het isoleren van dak of muur. Eigenlijk moet je daar destructief te werk gaan om exact te weten hoe dik de isolatielaag is. Een iets rooskleuriger EPC kan ervoor zorgen dat je toch niet binnen de vijf jaar verplicht moet renoveren. En dat is niet correct. Embuild ijvert dan ook voor meer uniformiteit en expertise.

Meer controles en opleidingen
Het renovatiebeleid staat of valt met betrouwbare EPC’s. Daarom dringt Embuild Vlaanderen aan op meer controles van EPC’s, meer opleidingen voor energiedeskundigen en een inhoudelijke opknapbeurt van het systeem zelf. Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen: "Het energieprestatiecertificaat werd oorspronkelijk ontwikkeld om de energieprestaties van bestaande woningen te vergelijken. Maar intussen heeft het EPC bijkomende functies gekregen en is het steeds belangrijker geworden. Zo zijn er premies en verplichtingen aan gekoppeld. Het vormt de sleutel tot een goed renovatiebeleid. Daarom is het systeem ook aan een opknapbeurt toe en dient het reële energieverbruik in een woning meegenomen te worden."

Genomen maatregelen onvoldoende
Vorig jaar trof het VEKA al maatregelen, zoals de invoering van een periodiek centraal examen. Minister van Energie Demir maakte eind 2023 hard dat een EPC-deskundige niet tegelijk makelaar of aannemer mag zijn. Volgens Embuild volgt de overgrote meerderheid van de energiedeskundigen de regels. “Maar elke klacht die binnenkomt, zet het systeem in een slecht daglicht. En dat is nefast voor het renovatiebeleid. Als bouwsector willen we dat elk misbruik en onprofessioneel gedrag aangepakt wordt. Een foutief EPC maakt het immers ook de aannemer moeilijk. Verbouwers moeten kunnen rekenen op een correct en gedetailleerd certificaat”, aldus Marc Dillen.
Livios.be - Liesbeth Pairoux - 22-05-2024

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer