Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Nog nooit waren huizen in ons land zo duur en nog nooit werden er zoveel huizen gekocht.

Een woonhuis in ons land kost vandaag gemiddeld 243.344 euro. Dat is 1,7 % duurder dan begin dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die de notarissen verzamelden. Nooit werd er in België in één trimester zoveel vastgoed verkocht.
De prijzen van huizen en het aantal transacties van de laatste drie maanden in ons land slaan alle records. Maar tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn er grote verschillen.

In Vlaanderen kost een woonhuis gemiddeld 270.389 euro. In Wallonië is dat 184.155 EUR. Brussel blijft het duurst. Daar kost een huis gemiddeld 441.865 euro. In de drie regio's zijn dat historische recordprijzen.

Voor appartementen is het verschil tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië veel kleiner.

Een gemiddeld appartement kost 218.294 euro. "De prijzen van appartementen blijven ook min of meer stabiel", zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de notarissen.

Nog nooit werd er zoveel vastgoed verkocht als vorig trimester. "In de laatste drie maanden veranderden 78.614 panden van eigenaar", zegt Van Opstal. "Wat daarvan het percentage huizen en appartementen is, weten we niet. Daarvan hebben we geen cijfers. Wel van de verdeling over de verschillende regio's: 62% van die verkoopcontracten werd gesloten in Vlaanderen, 30% in Wallonië en 8 % in Brussel."

"Wat ook opvalt is dat er minder hypothecaire kredieten afgesloten worden", merkt Van Opstal op. "Dat wijst erop dat er meer en meer beleggers zijn die hun geld investeren in vastgoed. De vorige jaren waren er ook veel herfinancieringen van hypothecaire kredieten. Dat is bijna volledig stilgevallen. De verklaring daarvoor is dat de rentetarieven laag zijn en laag blijven en dat dat geen reden meer is om te herfinancieren. "
vrtnieuws.net - William Laenen

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer