Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Opsplitsen roerende en onroerende goederen: opletten voor overdrijving

Om de registratierechten bij aankoop van een woning te drukken, is het niet ongebruikelijk dat in de verkoopovereenkomst een deel van de verkoopprijs wordt afgesplitst als zijnde de prijs die overeenstemt met de mee verkochte roerende ...
Om de registratierechten bij aankoop van een woning te drukken, is het niet ongebruikelijk dat in de verkoopovereenkomst een deel van de verkoopprijs wordt afgesplitst als zijnde de prijs die overeenstemt met de mee verkochte roerende goederen. Op dit deel van de verkoopprijs zijn dan in principe geen registratierechten verschuldigd. Al raad je je klanten maar beter aan hierin niet te overdrijven, aangezien ze in dat geval problemen riskeren met de ontvanger van de registratierechten.

Onderscheid roerend-onroerend

Het is van belang goed op voorhand te weten wat roerend en is wat niet. Het antwoord is niet altijd eenvoudig en kan aanleiding gegeven tot betwistingen. Onroerende goederen zijn uiteraard gronden en de constructies en de beplantingen die erop staan. Ook de bijhorigheden voor de afwerking van een onroerend goed, bijvoorbeeld leidingen, buizen, deuren, wastafels, ... worden aanzien als onroerend. Deze goederen worden onroerend door incorporatie. Ook alle roerende voorwerpen die de eigenaar bestemd heeft om duurzaam (blijvend) en gewoonlijk met het erf verbonden te blijven of erin verwerkt zijn, worden onroerend door bestemming (bvb.centrale verwarmingsinstallatie).

Roerende goederen zijn verplaatsbare zaken die roerend zijn door hun aard. Het meest evidente voorbeeld is huisraad zoals meubilair en alle inboedel.

Correcte en waarheidsgetrouwe inventaris

In geval van opsplitsing is het aangewezen om aan de verkoopovereenkomst een inventaris te hechten van de roerende goederen die mee verkocht worden. Dit vermijdt betwistingen tussen verkoper en koper over welke roerende goederen inbegrepen zijn en discussies met de ontvanger van de Registratie over de omvang van de roerende goederen.

De ontvanger zou het opgesplitste bedrag immers kunnen aanvechten. Vandaar het belang om een correcte en waarheidsgetrouwe inventaris en waardering van de roerende goederen aan de verkoopovereenkomst toe te voegen, zodat de ontvanger kan vaststellen dat het bedrag voor de roerende goederen niet met de natte vinger werd vastgesteld.

Bron: http://www.cibweb.be - 07/09/2015

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer