Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Stijgende woningprijzen in 2016 en 2017

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's zal de lage rente steeds meer Belgen aansporen om een woning te kopen. Hierdoor zouden de prijzen van huizen en appartementen met 1 procent stijgen in 2016 en met 2 procent in 2017. Dat blijkt uit een ...
Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's zal de lage rente steeds meer Belgen aansporen om een woning te kopen. Hierdoor zouden de prijzen van huizen en appartementen met 1 procent stijgen in 2016 en met 2 procent in 2017. Dat blijkt uit een recent rapport van de kredietbeoordelaar over de Europese vastgoedmarkt. Maar wat betekent dit nu voor jou als eigenaar of toekomstige koper?

Historisch lage woonrente: tijd om te kopen?
De woonrente staat inderdaad historisch laag nu de rentevoet onder 1 procent duikt. Als toekomstige koper zou je wel gek moeten zijn om niet te kopen, toch? In theorie biedt de lage woonrente inderdaad interessante perspectieven. Maar in praktijk blijkt de aankoop van een nieuwe woning iets moeilijker te liggen. De banken gaan immers niet altijd mee in de hoerasfeer rond de lage rente. Als nu ook de woningprijzen stijgen, dreig je als toekomstige koper dus twee keer te verliezen en worden er uiteindelijk minder woningen verkocht.

Streng kredietbeleid van de banken
Bij het aangaan van een lening profiteren bijvoorbeeld enkel trouwe klanten met een laag risicoprofiel en een laag leenbedrag van deze lage rentevoeten. Bovendien moet je ook vaak een aanzienlijke som als voorschot op tafel kunnen leggen. Voor een doorsnee woning van 250.000 euro betekent dit al snel 50.000 euro cash, exclusief 25.000 euro registratiekosten. Een aanzienlijk bedrag dat niet iedereen zomaar kan voorschieten. Zeker voor de jonge generatie is het vaak moeilijk om zo een eigen woning te kopen.

Hoogste registratierechten van Europa
In vergelijking met andere Europese landen heft België torenhoge registratiekosten. Zo betaalt een koper gemiddeld 10 procent van de aankoopprijs aan de fiscus, terwijl het Europese gemiddelde op 5,3 procent ligt. Nu ook de woonbonus wordt teruggeschroefd in Vlaanderen en zelfs verdwijnt in Wallonië en Brussel, vermindert bovendien het belastingvoordeel voor toekomstige kopers. Dat maakt het kopen van een eigen woning er zeker niet makkelijker op.

Conclusie
Kortom: stijgen de woningprijzen terwijl de banken een streng kredietbeleid aanhouden en de overheid hoge registratiekosten blijft heffen? Dan is het afwachten of de lage rente effectief meer Belgen zal aansporen om een woning te kopen.

Bron: immoweb.be - 21/03/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer