Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Verkoop of aankoop vastgoed: begin er op tijd aan

De notarissen adviseren burgers en ondernemingen die een woning of grond willen aankopen of verkopen of die een krediet willen aangaan om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun notaris. De administratieve verwerking en de aflevering van de ...
De notarissen adviseren burgers en ondernemingen die een woning of grond willen aankopen of verkopen of die een krediet willen aangaan om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun notaris. De administratieve verwerking en de aflevering van de getuigschriften lopen bij de overheid op dit ogenblik zware vertragingen op, zegt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN).

Na de ondertekening van de koop- of kredietakte staat de notaris in voor de neerlegging van de akte, zowel bij het registratiekantoor als bij het hypotheekkantoor, en voor de betaling van de verschuldigde registratierechten en hypotheekkosten. “Dit is de start van de administratieve verwerking door de overheid van uw aankoop of hypotheekstelling”, legt Erik Van Tricht, voorzitter van de KFBN, uit. “Pas wanneer de notaris de nodige bewijzen van de goede verwerking heeft ontvangen, mag hij u de officiële exemplaren bezorgen. Dit is ook belangrijk voor de bank die daarmee kan bewijzen dat zij, indien u de lening niet zou terugbetalen, beslag kan leggen op de woning.”

Sinds 1 januari 2015 gebeuren die neerleggingen elektronisch. “De daarop volgende administratieve verwerking door de overheid loopt echter zware vertragingen op”, benadrukt Van Tricht. “Dat heeft een onmiddellijke weerslag op de tijd die nodig is om de koop- of kredietakte voor te bereiden en daarna neer te leggen. Kon de notaris vroeger reeds na enkele weken uitsluitsel bekomen over het eigendomsrecht van een woning, moet er nu gerekend worden in maanden.”

Bron: BELGA - 7/01/2016

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer