Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Vlaamse regering deelt kortingsbon uit van 250 euro voor energiezuinige elektro

geld
Heb je nood aan een nieuwe koelkast, diepvriezer, wasmachine of droogkast? Dan is de kans groot dat je in oktober een kortingsbon van de Vlaamse regering krijgt. Met de bon van 250 euro kan je een energiezuinig huishoudtoestel kopen. Tot nu hadden enkel huishoudens met een sociaal tarief recht op de bon van Fluvius. Vlaams minister van Energie Demir breidt de doelgroep nu uit.
Wie recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit en gas, kon de voorbije jaren al een kortingsbon bij Fluvius aanvragen. Met de bon kon je dan een wasmachine met energielabel C, een droogkast met label A++, een diepvriezer met label D en koelkast met label D kopen of huren. Momenteel bedraagt de kortingsbon 250 euro. Eerst was de bon 150 euro waard (t.e.m. maart 2022) en daarna 200 euro (tussen 1 april 2022 en 30 juni 2022). Sinds juli 2022 is de waarde van de kortingsbon 250 euro. De aanschaf van een nieuw, energiezuinig apparaat moet zo makkelijker worden.

8% van de Vlamingen krijgt bon
Vanaf oktober 2024 breidt de doelgroep van de Fluvius kortingsbon uit. Niet enkel mensen met een sociaal tarief hebben er dan recht op, maar ook gezinnen waarvan het bruto-jaarinkomen niet hoger is dan 27.550,86 euro. Heb je personen ten laste, dan ontvang je per persoon 5.100,42 euro extra. “Op die manier komt 17 à 18 procent van de Vlamingen in aanmerking voor de korting”, vertelde Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v) aan Het Laatste Nieuws.

Ook voor wie weinig energie verbruikt
Maar ook wie een laag elektriciteitsverbruik heeft, heeft recht op een kortingsbon. Huishoudens zonder zonnepanelen, met een jaarverbruik dat onder 900 kWh ligt en een digitale meter, zullen ook een kortingsbon ontvangen. Volgens minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gaat het om zo’n 15.000 Vlaamse gezinnen. Vorig jaar pleitte Demir al voor het vergroten van de doelgroep. Dat om de meerkost die gepaard ging met de invoering van het capaciteitstarief te compenseren. Hoewel Demir nog voor januari 2024 de bon wilde invoeren, is het dus oktober 2024 geworden. De kortingsbon wordt dan automatisch toegekend aan wie er recht op heeft.

Goed om weten
  • De bon staat op naam. Hij is dus strikt persoonlijk en mag niet doorverkocht worden.
  • Per toestel mag je maar één kortingsbon gebruiken.
  • Om de twee jaar ontvang je een kortingsbon die twee jaar geldig is.
  • Je kan de bon gebruiken bij 543 deelnemende winkels. Mogelijk wordt dit aantal nog uitgebreid.
  • Je mag de kortingsbon combineren met ecocheques.
www.livios.be - Liesbeth Pairoux

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer