Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Waar moet je op letten als je bouwgrond koopt?

Wie van plan is een bouwgrond te kopen, moet goed uitkijken. De nog beschikbare Vlaamse bouwgrond is vaak van mindere kwaliteit en niet altijd even stabiel. Vaak worden de kopers hierover niet ingelicht. Hieronder lees je waar je op moet letten ...
Wie van plan is een bouwgrond te kopen, moet goed uitkijken. De nog beschikbare Vlaamse bouwgrond is vaak van mindere kwaliteit en niet altijd even stabiel. Vaak worden de kopers hierover niet ingelicht. Hieronder lees je waar je op moet letten bij de aankoop van bouwgrond.

bouwgrond
Wie bouwgrond wil kopen moet goed uitkijken. Tot nu toe waren er weinig verplichtingen voor de verkopers. Dat verandert nu. Verkopers moeten hun bouwgrond laten controleren. "Wij pleiten ervoor om een bodemsondering verplicht te maken bij de verkoop van een bouwgrond, zoals een car pass verplicht is bij de verkoop van een auto", zegt Johan Poelmans van AVL Woningbouw. "Op die manier weet je dat je geen kat in een zak koopt."

Nog een stevig lapje grond vinden is dus niet meer zo makkelijk. Hieronder een overzicht met tips.

1.Lichtinval

Let op de oriëntatie. Waar komt de zon op en waar gaat ze onder? Als je dat weet, kun je inschatten hoeveel zonlicht er in de kamers zal binnenvallen.

2.Heuvels

Kijk naar de vlakte van de bouwgrond. Zijn er niveauverschillen of helt het stuk grond? Het is belangrijk om dit te weten zodat je achteraf niet met onverwachte kosten te maken krijgt.

3.Puin

Zijn er verzakkingen of ophogingen aan de voorkant van het perceel? Stond er al een woning die nu afgebroken werd? Als dat zo is kun je nagaan of de plaats waar er eerst het huis stond correct werd opgevuld. Zo vermijd je meerkosten.

4.Bouwgrond?

Ga even langs bij de dienst ruimtelijke ordening van de stad of gemeente. Vraag na of het stuk grond dat je wil kopen wel degelijk bouwgrond is. Vraag naar de stedenbouwkundige voorschriften en controleer of het huis dat je wil bouwen past op het stuk grond.

Wat zijn de plannen van de gemeente voor dat stuk grond? En kun je er volgens het RUP – Ruimtelijk Uitvoeringsplan -, Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) of het Algemeen Plan van Aanleg (APA) er wel op bouwen?

5.Verbindingen

Hoe ver ligt het lapje grond van de openbare weg? Als dat wat verder is, kunnen de kosten voor de aansluiting op de nutsvoorzieningen wat hoger liggen.

6.Centraal gelegen?

De waarde van een perceel wordt ook bepaald door winkels, het stads- of dorpscentrum, scholen, het openbaar vervoer en de toegang tot de autosnelweg. Dat veroorzaakt ook geluidshinder door verkeer, vliegtuigen, industrie of mogelijke geurhinder en luchtvervuiling.

7.Bodem

Hoe zit het met de bodemverontreiniging? Je kan het bodemattest van OVAM opvragen, maar het geeft enkel weer of er sprake is van vervuiling of vervuilende activiteiten. Informeer je dus over de geschiedenis van het perceel, bijvoorbeeld bij de buren.

8.Bodemsondering

Informeer ook naar de draagkracht of de stevigheid van de bodem. Veen en klei hebben een kleine draagkracht, maar zand een grote. De draagkracht kun je laten controleren met een bodemsondering. Zo heb je voor de aankoop al weet van eventuele extra kosten tijdens het bouwproces.

Bron: Het Belang van Limburg - 11/05/2015 - IC

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer