Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Waarom het interessant is dit jaar je woning nog te renoveren

Vlamingen die binnenkort een woning willen renoveren, zullen het met minder overheidssubsidies moeten doen. Maar wie het energiepeil van zijn woning drastisch kan verlagen, krijgt een belastingvrijstelling.
"Tegen 2020 moeten alle daken een verplicht minimum aan dakisolatie hebben", kondigde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dit weekend aan. De Vlaamse regering wil de financiële steun voor energiezuinig bouwen de komende jaren wel verder afbouwen. Zo schrapt ze vanaf 2017 het fiscale voordeel voor een energiezuinige renovatie. Enkel de energiepremie blijft bestaan. Tommelein wil op die manier een eind maken aan 'de dubbele subsidiëring'. Wie nog wil genieten van het dubbele voordeel, heeft nog tot eind december om zijn renovatiemateriaal te bestellen.

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zegt zeer tevreden te zijn met de aangekondigde maatregelen. "We zijn in het bijzonder verheugd dat er nu duidelijkheid is over de overgangsmaatregelen", klinkt het. "Wie nu al een bestelling heeft geplaatst, krijgt het fiscale voordeel zeker nog. Tegelijk krijgen tal van gezinnen die nog geen bestelling hebben geplaatst, de kans dat de komende weken te doen en van het belastingvoordeel gebruik te maken."

Ook voor de Vlamingen die al een bestelling hebben geplaatst, maar nog niet aan de werken zijn begonnen, is er nu meer duidelijkheid. "Zij zijn nu zeker dat ze hun fiscale voordeel niet verliezen als ze de werken voor eind 2017 realiseren", aldus de VCB.

De confederatie hoopt dat Tommelein slaagt in zijn opzet: dit jaar nog een golf van renovatieaanvragen op gang brengen. De VCB raadt de consumenten aan niet langer te aarzelen en nu nog met een combinatie van premie én fiscale aftrek hun daken te isoleren.

Korting onroerende voorheffing

Tegelijk met de afschaffing van het fiscale voordeel liet de minister weten dat Vlamingen die het energieverbruik van hun woning tot onder een bepaald peil laten zakken, een korting op de onroerende voorheffing krijgen. Die reductie geldt voor renovatiewerken waarbij minstens 75 procent van de buitenschil van het huis geïsoleerd wordt.

De regering kijkt naar het zogenaamde E-peil om te bepalen wanneer een burger recht heeft op zo'n korting. Wie dat peil kan terugdringen tot E90, krijgt 50 procent korting. Wie een volledige vrijstelling van de onroerende voorheffing wil krijgen, moet het energiepeil terugbrengen tot onder E60. Het voordeel geldt voor vijf jaar.

Daarenboven gaat de minister de combipremie bij totaalrenovaties vervangen door de renovatiebonus. Wie minstens drie ingrepen doet, krijgt een bonus van 1250 euro boven op de individuele premies. De bonus is van toepassing op dak-, muur- en vloerisolatie, beglazing, de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of ventilatie. Wie het hele lijstje binnen de vijf jaar in orde brengt, krijgt een maximumbedrag van 4750 euro.

Ook die hervormingen kunnen op veel steun van de VCB rekenen. Al hoopt de confederatie dat de aanvraagprocedure zonder al te veel papieren rompslomp kan gebeuren. "Alleen zo zullen de positieve effecten van die maatregelen voelbaar zijn", klinkt het. "De bewijsvoering voor de energiebesparing die met de renovatiewerken wordt bereikt, moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Bovendien moet de aanvrager de beloofde steun zo snel mogelijk kunnen krijgen."

Bron: moneytalk.knack.be - 10/10/2016 - Niels Saelens

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer