Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

Wanneer moet je je verwarmingsketel vervangen?

Je verwarmingsketel kan je niet missen, zeker als het weer wat kouder wordt. Wanneer je ketel ouder wordt, is het raadzaam erover na te denken hem te vervangen. Een nieuwe ketel op gas of mazout levert je namelijk heel wat voordelen op.
Risico’s oude ketel

Een Belg gaat na gemiddeld 22 jaar stilletjes nadenken over vervanging van zijn verwarmingsketel. Bij zo’n oude ketel is het echt dringend tijd dat de ketel vervangen wordt door een nieuwe, geoptimaliseerde condensatieketel. Het loont dus zeker de moeite om de risico’s van een oude ketel en de innovaties bij een nieuwe ketel eens te bekijken.

Samengevat: een oude ketel…

  • verbruikt meer
  • belast het milieu, vooral in stedelijke omgeving
  • is moeilijker om te recupereren wegens te dure of niet beschikbare wisselstukken
  • maakt het niet aangenaam wanneer hij putje winter uitvalt
  • brengt gevaren met zich mee
  • levert risico op corrosie op met lekken en schade als gevolg
Voordelen nieuwe ketel

Met een nieuwe ketel hoef je je geen zorgen meer te maken. Ze werken modulerend, stiller en duurzaam. De nieuwste condensatieketel moeten sinds twee jaar voldoen aan de laatste rendementseisen (Ecodesign richtlijn die het makkelijker maakt om toestellen te vergelijken). Oude toestellen mogen nog verkocht worden, maar zal je niet vaak meer vinden.

En uiteraard zijn ze ook zuiniger. Het energieverbruik daalt met 20 à 40 % en doet je factuur drastisch verminderen.en kleine investering doen. Een nieuwe gas- of gascondensatieketel kost gemiddeld 2.000 à 2.500 euro en 5000 euro voor mazout. In minder dan 10 jaar is hij terugverdiend.

Geconnecteerde ketel

Het grote voordeel bij de nieuwe ketel uit 2017 bestaat uit de connectie van de ketel. Zo kan je als particulier de installatie volgen maar ook kan de installateur of de fabrikant vanop afstand de installatie opvolgen of optimaliseren. Neemt de installateur een mankement waar, dan kan hij meteen met het juiste wisselstuk langskomen. Eenvoudige settings zijn ook vanop afstand in te stellen of te veranderen (bv zomer/winterregime of dag-nacht).

Minder vermogen nodig

Ben je bezig de woning te renoveren of is ze al gerenoveerd? Let dan op: bij een goed geïsoleerde woning heeft de ketel minder vermogen nodig om jouw woning warm te krijgen. Een passiefwoning heeft maar 2 à 5 kW nodig, een goede geïsoleerde woning 5 à 7 kW. Bij slecht geïsoleerde woningen ligt het aantal kW tussen 15 en 24 kW, voor ongeveer 150 à 200 m² verwarmde oppervlakte. De dimensionering (het afstellen van het vermogen van de ketel) is werk voor de installateur, maar je kan er zelf wel waakzaam over zijn.

In combinatie met duurzame energie

Renovatiewerken kunnen overigens ook meteen het moment zijn om de ketel te vervangen. Dat kan zelfs in combinatie met duurzame energie. Zo zijn een zonneboiler of een warmtepomp die sanitair warm water maakt koppelbaar aan de condensatieketel.

Van mazout naar gas

Wil je zeker zijn dat je niet zonder brandstof komt te vallen? Dan kan je erover nadenken om mazout in te ruilen voor gas, tenminste jouw straat een gasaansluiting heeft. Je laat dan meteen ook de mazoutketel vervangen door een gasketel. Zo vraag je best tijdig de gasteller aan, stook je ook de mazouttank leeg en laat je de tank neutraliseren door zand of schuim injecteren om de tank ‘onklaar’ te maken.

Premies voor verwarmingsketel

Voor de plaatsing van een verwarmingsketel worden geen premies toegekend. Wel maakt de vervanging deel uit van de vernieuwde Vlaamse renovatiepremie.De totale renovatiepremie kan nooit meer dan 10.000 euro bedragen voor alle categorieën samen. De premie bedraagt 30%, met een maximum van 3.333 euro per categorie van werken. Binnen de categorie centrale verwarming mag zo 7.500 euro geïnvesteerd worden. De plaatsing van de verwarmingsketel maakt hier zo onderdeel van uit. Opgelet: het moet gaan om een hoogrendementsketel met het label HR+ of HR Top (aardgas) of Optimaz of Optimaz-elite (stookolie). Meer info over premies vind je op de website van wonen Vlaanderen.
zimmo.be

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer