Gratis schatting

Vastgoednieuws, heet van de naald

We kopen volop, maar renoveren te weinig

Nog nooit passeerden zoveel woningen over de spreekwoordelijke toonbank bij de notaris. 2016 was een absoluut topjaar op vlak van vastgoedtransacties. Alleen gaan de nieuwe eigenaars tot nog toe veel te weinig over tot grondige renovaties. En ...
Nog nooit passeerden zoveel woningen over de spreekwoordelijke toonbank bij de notaris. 2016 was een absoluut topjaar op vlak van vastgoedtransacties. Alleen gaan de nieuwe eigenaars tot nog toe veel te weinig over tot grondige renovaties. En laat dat nu net het grote doel zijn van de Vlaamse regering: de Vlaming volop aan het renoveren krijgen.

De huidige renovatiegraad schommelt al een tijdje rond 0,7 %. Om de doelstellingen richting 2020 en 2050 geloofwaardig te houden, moet dat cijfer omhoog richting 2,5 %.
De huidige jaarlijkse renovatiegraad schommelt al een tijdje rond 0,7 %. Om de doelstellingen richting 2020 en 2050 geloofwaardig te houden, moet dat cijfer omhoog richting 2,5 %. Het aantal uitgedeelde vergunningen voor grondige renovaties in 2016 laat niet meteen uitschijnen dat we goed bezig zijn, waarschuwt de Vlaamse Confederatie Bouw.

Status quo

Het ene jaar groeit het aantal vergunningen, het jaar daarop zakken de cijfers even sterk. We blijven volgens de VCB ter plaatse trappelen. Dat komt volgens hen vooral omdat we de lage rentes bijna volledig gebruiken om de nieuwe woning te bekostigen. Vaak blijft er niet veel meer over om nog mee aan de slag te gaan.

Of de gloednieuwe totaalrenovatiebonus zoden aan de dijk brengt, valt nog af te wachten. Waar wel meteen resultaten te boeken vallen, zijn de appartementen. Er gaan alsmaar meer stemmen op om oudere appartementen energetisch te renoveren (Lees ook: Mag je zomaar je oude verwarmingsketel vervangen in je appartement?).

Alleen is hier nog geen wetgevend kader en zit je met het probleem dat drie vierde van de mede-eigenaars zijn fiat moet geven. En hoe moet je zo’n massarenovatie financieren? Het komt er de komende jaren op aan om deze mensen zo gericht mogelijk te informeren en te stimuleren. De eerste concrete initiatieven zijn hier intussen al een feit.

Auteur: Gerry Klompers
Livios nieuws - Gerry Klompers - 19/01/2017

Vragen over dit nieuws?

U bent verkoper

U bent verkoper
Wens je jouw eigendom zorgeloos te verkopen? Wij streven steeds naar de hoogst mogelijke prijs & de beste voorwaarden bij verkoop. Ontdek het hier.
Ontdek meer

U bent verhuurder

U bent verhuurder
Je wenst te verhuren zonder kopzorgen? Wij nemen deze taken graag voor onze rekening. Wij bieden 2 verschillende dienstenpakketten aan voor verhuur. Ontdek ze hier.
Ontdek meer